Vrachtauto (C)

Vrachtauto verkeersschool Anneveldt: DAF 105 XF Super Spacecab
Daf 105 XF Super Space Cab

Wanneer het ledig gewicht vermeerderd met het laadvermogen boven de 3500 kg komt, moet u in het bezit zijn van een vrachtautorijbewijs (rijbewijs C).Wanneer boven de 7500 kg word gereden is de code 95 van toepassing (vakbekwaamheid). De rijlessen worden gegeven in een DAF 105 XF Super Spacecab. Deze is uitgerust met een extra dashboard aan de rechter zijde, zodat de instructeur nauwlettend de snelheid en toerentallen in de gaten kan houden.Tevens kan gezamelijk de boordcomputer worden uitgelezen. De boordcomputer is voorzien van de nieuwste Dafsoftware. De vrachtauto is tevens voorzien van een geautomatiseerde versnellingsbak. Met deze versnellingsbak is het mogelijk zowel handgeschakeld als voor automaat examen te doen. De vrachtauto is tevens voorzien van een laadklep en LZV gekeurd. Laad- en loshandelingen kunnen zo worden uitgevoerd voor de praktische toets.

Dubbel dashboard

Ook de theorie examens voor de vrachtauto zijn vanaf 8 september 2008 aangepast:

  1. Theorie-examen Rijbewijs en Vakbekwaamheid deel 1 (verkeer & techniek): 50 meerkeuzevragen. (code 95 en rijbewijstraject)
  2. Theorie-examen Vakbekwaamheid deel 2, vragen over overige zaken (adm/goed.vervoer). 50 vragen (code 95). Voor het rijbewijstraject is een lichtere versie: 40 meerkeuzevragen.
  3. Casestudy V3C, nodig voor code 95. Dit zijn in totaal 45 meerkeuzevragen. Dit zijn drie maal 15 meerkeuzevragen over de adm./goed. vervoer in de praktijk.

 

Voor dat uw praktijkexamen wordt aangevraagd is een medische keuring verplicht. De keuring moet worden verricht door een gecertificeerde arbo arts. U dient een eigen verklaring mee te nemen geschikt voor de categorie C/CE. Deze is te verkrijgen via de gemeentewinkel of te downloaden met digd bij mijncbr.nl.

Daarnaast kan het praktijkexamen worden afgelegd. Tevens is het nodig voor de code 95 een toets besloten terrein en een praktische toets af te leggen. Deze toetsen worden door de opleider onder toeziend oog van de CCV afgenomen. Zijn alle praktijk- en theorieopleidingen met een goed reultaat behaald, dan wordt de code 95 op het rijbewijs vermeld.

U bent na geslaagd te zijn in het bezit van de rijbewijzen C1 en C al of niet met code 95.

De code 95 kan elke 5 jaar dmv het volgen van nascholing worden verlengd. De keuze in de te volgen vakken is enorm. Kijk hiervoor op www.richtlijnvakbekwaamheid.nl.

Wil je alleen het rijbewijs C/C1 behalen, dan moet eveneens RV1 ( techniek en verkeer) en een lichtere vorm van de adm./goed. vervoer worden gehaald. De medische keuring is eveneens verplicht. Dan mag het praktijexamen worden gedaan. Je krijgt nu een vrachtautorijbewijs C1/C zonder code 95. Je mag van 3500 tot 7500 kg. rijden.

Vrachtwagen naast aanhanger

De examens worden afgenomen door de stichting CCV. Dit is een zelfstandige divisie van het CBR. De lessen voor vakbekwaamheid deel 1 zijn op donderdagavond om 19.50 verkeer en om 21.00 uur tot 22.15 uur techniek. Voor vakbekwaamheid deel 2 worden op dinsdagavond vanaf 20.45 uur tot 22.00 uur de lessen verzorgd. Het is belangrijk deze lessen te volgen. U gaat zo goed voorbereid naar het examen. Het is een doorlopende cursus. U kunt op elk gewenst moment beginnen.

Vakbekwaamheid deel 1, 2 en 3 zijn allen 2 jaar geldig.

Voor het afleggen van een praktijkexamen vrachtauto, moet u 2 geldige certificaten aan de examinator kunnen tonen en een medische keuring ondergaan door een ARBO gecertificeerde arts. Deze keuring is 3 jaar geldig. Wij beschikken over een eigen oproepplaats vrachtauto en vrachtauto met aanhangwagen. Deze praktijkexamens vertrekken dus vanaf Hanzestraat 6 te Doetinchem.

Alle lessen worden in onze eigen leslokalen verzorgd aan de Hanzestraat 6 te Doetinchem.

Voertuigcontrole

Ook een voertuigcontrole hoort bij de opleiding tot vrachtautochauffeur.

Vanaf 1 juli 2010 wordt 21% BTW berekend voor de vrachtauto opleidingen.

Een groot deel van de kosten kan bij de belastingdienst worden terug gevraagd. Kijk op www.belastingdienst.nl.